Barbara Amalie Skovmand Thomsen - Gelé Royal

  • Barbara Amalie Skovmand Thomsen
En sanseoplevelse med bierne som forbillede.

Med udstillingen Gelé Royal blev Brønshøj Vandtårns rå betonbyggeri forvandlet fra en tørlagt vandbeholder til en saftig bikube med produktion af sekretet gelé royal – bidronningernes og deres larvers særlige føde. Gelé Royal blev dermed den tredje i udstillingsrækken i 2020, der sammenkoblede det i dag fredede, udtjente vandtårn med natur og biodiversitet.

På samme måde som blomsternes saftmærker viser bierne vej til nektar og pollen, viste et malet stisystem vej igennem den 350 m2 store betonsøjlesal og ind til en skulptur: En abstrakt støvdrager – den af blomsternes kønsdele som spreder pollenkorn i afkommets tjeneste – blomsterstøvet og vædet af duftende nektar. Skulpturen var omgivet af en gigantisk videoinstallation, hvor skuespillerne Rosalinde Mynster og Carla Thurøe i rollerne som ammebier vedholdende og meditativt spyttede det særlige sekret gelé royal igennem en rist og 20 m ned i udstillingsrummet.

Med til udstillingen hørte performances af Barbara Amalie Skovmand Thomsen, hvor et stedsspecifikt og klangkraftfuldt strengeinstrument og akkompagnement af kvindelige korsangere inddrager den op til 40 sekunder lange efterklang i vandtårnet. Korværket er komponeret af Toke Brorson Odin, og strengeinstrumentet er blevet til under vejledning af komponist og instrumentbygger Lars Kynde.

Udstillingen var støttet af Statens Kunstfond, Dansk Komponistforening, Rådet for Visuel Kunst, Brønshøj-Husum Lokaludvalg og Slots- og Kulturstyrelsen.

Ferniseringen var fre. 9. oktober kl. 17-19
Udstillingsperioden: Lør. 10. oktober – søn. 29. november 2020.
Fri entré til både udstilling og performances

Udstillingens videoværk:

Filmfotograf: Catherine Pattinama Coleman
Belysningsmester: Mårten K. Axelsson
Komponist: Toke Brorson Odin
Instruktør, scenograf, klipper og colorgrader: Barbara Amalie Skovmand Thomsen

Tak til Kristine Køster og Mona Møller Schmidt

Om udstilleren

Barbara Amalie Skovmand Thomsen er billedkunstner, uddannet fra Gerrit Rietveld Academie og Sandberg Institute i Amsterdam samt Danmarks Designskole med studier i Tekstil og Digital Design. Hun arbejder med performances og med æstetisk forførende videoer i taktile installationer. Mellemmenneskelig samhørighed, menneskets sameksistens med flora, fauna og mineraler, frugtbarhed, undersøgelser af natur og væren i natur er væsentlige undersøgelsesfelter i Skovmand Thomsens virke. Seneste udstilling og performances var på Galleri CC i Malmö og med duoen Barbara & Marie-Louise som metalspillende østers på Inter Arts Center i Malmö, Vejle Kunstmuseum og Badesøen Festival.