Moderne ruiner - på Peloponnes

  • Michael Stabell og Peter Sim Sand
28 maj

Dato

fre. 28. maj. kl. 16.00
Fri entré
Udstillingsperiode: 28. maj - 5. juni. Åbent lør./søn. kl. 12-16 / man.-fre. kl. 16-20. Fernisering: Fre. 28. maj kl. 16-20
Ny udstilling i Brønshøj Vandtårn undersøger moderne ruiner og deres potentialer.

På udstillingen ”Moderne Ruiner - på Peloponnes” vises resultatet af foto- og tegningsstudier foretaget på den græske halvø Peloponnes. Gennem studierne undersøges nutidige bygninger, der er blevet forladt eller opgivet af ejerne inden færdiggørelse. De registreres for deres potentiale for en ny fremtid med en ny funktionalitet i relation til det omkringliggende landskab. Fokus i udstillingen er den æstetiske vinkel på den moderne ruin, som en nutidig reference til ruinerne fra Oldtidens Grækenland - begge et billede på rigdom, storhed og fald.

Udstillingen giver ikke konkrete svar, men den inddrager i stedet beskueren i problemstillingen om, hvordan vi skal forholde os til de ressourcer, der allerede er benyttet i det byggeri, der er blevet forladt eller ikke er blevet færdiggjort. Er ressourcerne blot gået tabt, eller er der reelle muligheder i at genoptage projekterne måske med nye ideer og et nyt perspektiv for den fremtidige brug? Udstillingen tager på den måde gennem et lokalt græsk afsæt fat på en global problematik om vores eksisterende bygningsmasse i relation til vores klima og vores planets fremtid. En problematik der er lige så aktuel i Grækenland som i Danmark og i resten af verden.

Grækenland har historisk set stået som en kulturel og økonomisk stormagt, men i nyere tid har landet sidenhen været ramt af krige, naturkatastrofer, og senest store gælds­problemer. Omkring fastlandet ses mange store uopdagede potentialer omgivet af oldtidens templer, amfi­teatre, naturskønne områder og et azurblåt hav. På halvøen Peloponnes er masseturismen ikke rykket ind, og de autentiske områder i smukke omgivelser giver håb for en ny fremtid. Det er helt forståeligt, at dette område historisk har været tiltrækkende, men store områder ligger i dag mere eller mindre øde hen, og det åbne landskab afslører den nylige økonomiske krise i form af tomme bygninger, heraf et stort antal nyopførte konstruktioner som stoppede brat og dermed står frem som tomme strukturer.

Studierne er udført i efteråret 2019 af Michael Stabell og Peter Sim Sand, og udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Dreyers Fond.

Fernisering

Fernisering: Fre. 28. maj kl. 16-20
Fri entré.

Udstillingsperiode

28. maj - 5. juni
Fri entré.

Om udstillerne

Michael Stabell (f. 1970) er industriel designer MDD og Masterstuderende ved Det Kongelige Akademi.
Peter Sim Sand (f. 1981) er arkitekt MAA og indehaver af Simsand Architects.