Noisy Beehive: "Water Night" by a chamber choir Aidija [LT]

  • Noisy Beehive
23 okt

Dato

lør. 23. okt. kl. 18.00 til kl. 19.00
60 kr.
Husk: Vandtårnet er ikke opvarmet.
Det Brønshøjbaserede kunstkollektiv Noisy Beehive har inviteret det litauiske kammerkor Aidija til at skabe et særligt program.

Kammerkoret Aidija står bag ”Water Night”, som er sammensat til vandtårnets enestående akustik.

”Water Night” fremviser samtidens litauiske kormusik som en sammensmeltning af arkaisme og modernitet. Publikum får mulighed for at opleve musikstykker af førende litauiske samtidskorkomponister, herunder V. Augustinas, B. Kutavičius, O. Narbutaitė, A. Kučinskas, R. Gažinis, samt værker af udenlandske komponister fra det 21. århundrede.

Programmets højdepunkt ligger i oratoriet „Fra den jotvingiske sten” af komponisten B. Kutavičius (1932) – en unik hyldestsang spillet med ældgamle instrumenter fra det uddøde jotvingiske stammefolk. I begyndelsen er rytmen skabt ved bankende sten, som ifølge komponisten straks "griber dig om halsen og ikke giver slip". Messende korsang på et ubeskriveligt sprog bliver akkompagneret af stammeinstrumenterne og lader dig opleve fortidens mystik og ånd.

Det litauiske kammerkor Aidija blev grundlagt på initiativ af Romualdas Gražinis i 1989 på M. K. Čiurlionio Kunstskole i Vilnius. Korets særpræg hviler på en idiosynkratisk stemmeklang og en særegen optræden.

Kollektivet arrangerer over 30 koncerter hvert år og producerer regelmæssigt nye programmer med værker af litauiske og udenlandske komponister. Repertoiret strækker sig fra gregorianske sange til kompositioner af det 21. århundrede: korminiaturer i varierende stilarter, vokalværker i stor skala, vokal-instrumentale kompositioner og musikstykker a cappella.

Aidija lægger særlig vægt på den litauiske musikkultur og har uropført flere værker af litauiske komponister. Projektet er skabt i samarbejde med den litauiske kulturattaché i Sverige, Finland og Danmark samt med Københavns kommune, og hører med til en litauisk-dansk kulturudveksling.

Projektet er støttet af Det Litauiske Kulturinstitut, Det Litauiske Kulturråd, Vilnius bykommune, Det Litauiske Musik- og Teaterakademi, Københavns kommune og Kulturhuset Pilegården.